Пелерината на Батман

ЛЪЖАТА В ПРЕПОДАВАНЕТО НА ЦЕННОСТИ

Всичко е лично или поне тръгва оттам.

Лъжата не зависи от обществото, а от собствения критерий базиран на вътрешната скала за баланс и правилност – т.нар. съвест. И когато има разногласие между тази оценъчност и общоприетия закон, се появява страхът, след него и лъжата. „Напразни усилия на любовта” – в „таргет” се превръщат другите, а не собственото изкривяване на личната матрица.

Защо не е социално приемливо някой да се разхожда гол по тези ширини, въпреки, че тук Царят е винаги гол и понякога си скрива срамотиите с пелерината на Батман. Ако е грозна гледката – ще има вреда за невинни хора, а ако е прекалено красива – ще има други жертви -на страстта, желанието и ще се завърти колелото на 7-те смъртни гряха.

И все пак какъв е критерият за хубаво/грозно, лошо/добро и др.поляризации? – елементарно, Уотсън – математически съотношения – всички велики са го доказали, показали и така назад до Сътворението.

Всяка жаба – с гьола си, всяка овца – в кошарата си.

Обществото или социалната приемливост може да бъде само кошарата, в която са приклещени овцете за стригане и доене. Степента на добив от дадена овца я прави обществено полезна или не дотам. Заслугите, обаче се приписват на стригачите,  доячите и контрольорите. Някои от овците – черните обикновено,  искат да си дадат и вълната и млякото без посредничество и насилие, но се случва рядко и трудно. Тогава именно настъпва великото прозрение, че никой не се стреми към реална производителност, а само към присъствието им в кошарата.

Няма лошо в обществените критерии – стига да са правилно прочетени и най-важното ПРИЛОЖЕНИ на практика, за да има смисъл.

Каруцарският език е признак за презрение към себе си, какво останало за другите. А човек не може да ги уважава, ако не знае колко струва самият той.

Битките са вътрешни противоречия, проектирани върху околните.

Любимците ми – загрижените за обществото със самоназначените мисии и двойния стандарт, които размахват пръст от някакъв амвон.

ВЪОБЩЕ – такава полза няма. ВЪОБЩЕ – и такава грижа няма. Има само конкретика. Явно „дайте да дадем” ще ни преследва още век, два.

Онези холивудски девойки са загрижени примерно за етиопчетата. Тихо-мълком осиновяват едно или осигуряват една цистерна вода. Чувам – капка в морето – да, капка, но истинска, жива,  конкретна капка вода.

Желанието за мащабно решаване на всички проблеми, отведнъж е мегаломания.

Популистките фрази от типа „ние сме държавата” подминават слуха като рефрена на химна.

Не е важно кой си, какво можеш, а как изглеждаш. Приемането продължава да е по дрехите, а изпращането – по марковите обувки.

Спазването на срок и уговорка се счита за смахнатост.

Свободата на избора е сведен между мусака и пълнени чушки.

А истинският свободен избор е между поста и празничното меню, както и мога ли днес да се опитам да невредя – не да бъда полезен на обществото, а да не нараня човека до себе си, защото от него започва моето общество.

Ако аз се нахраня без да оставя ядене за него, как ще има за децата в домовете.

Храня – не само в смисъл на плюскане, а на подкрепа, загриженост и зачитане на различията.

В тази държава има много стойностни хора, които поемат отговорност за живота и действията си и правят това, което е по силите им, за да бъдат полезни първо на себе си, след това на обществото. След като те могат, значи могат всички.

Учим се, учим се, ще се научим и за да не е „ще ти купя колело, ама друг път”, ще се наложи да работим през лятото, за да спестим от джобни.

1.05.2010                                                                                                                  Бисера Виденова

2 Коментари to “Пелерината на Батман”

  1. kuklowoda Says:

  2. Поздравления ! Чудесен материал- има ли останали в БГ хора да го разберат…….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: